1. Ana Sayfa
  2. NEDİR
  3. Kefir Nedir? Faydaları Nelerdir? Kefirin Zararları Nedir? Nasıl Yapılır?

Kefir Nedir? Faydaları Nelerdir? Kefirin Zararları Nedir? Nasıl Yapılır?

5b51a0715379ff07d48c7559_360x400
vanhaber.com.tr

İçindekiler

Kefir Nedir?

Kefir Nedir? Kefir, yoğurt gibi koyu kıvama, beyazımsı renge ve mayhoş tada sahip olan fermente bir içecektir. Köken olarak incelendiğinde Kuzey Kafkasya’ya ait olduğu görülmektedir. İçerisinde yararlı bakteriler, süt proteini ve B12, vitaminler yer almaktadır.

Kefirin Faydaları

Kefirin, fiziksel ve ruhsal açıdan insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirme: Kefir, içerisinde bulunan mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  2. Kemikleri Güçlendirme: Kefir, barındırdığı kalsiyum ile kemik sağlığı için büyük faydalar sağlamaktadır. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalığına da iyi gelmektedir.
  3. Kan Şekerini Dengeleme: İçerisindeki protein sayesinde tokluk hissi yaratan kefir, kan şekerinin yükselmesini yavaşlatmaktadır.
  4. Ülseri Önleme: Kefir, mide ülserinin nedeni olan bakterinin ölmesine neden olmaktadır.

Kefir Nedir?

Kefir Nedir? Kefirin Zararları

Kefir, doğru tüketilmediği takdirde bazı zararlara yol açmaktadır. Bu zararlar şu şekilde olmaktadır:

  1. Mide ya da Bağırsaklarda Kramp: Kefir, aşırı tüketildiği takdirde mide ya da bağırsaklarda kramp oluşmasına neden olmaktadır.
  2. Aşırı Kilo: Kefir tüketimi, gün içerisinde 1 bardağı aşmamalıdır. Bu sınır aşıldığı takdirde, kişinin aşırı kilo almasına neden olur.
  3. İshal: Kefir, içerisinde birçok bakteriyi barındırmaktadır. Bu bakteriler, bazı kişilerde ishal oluşumuna neden olmaktadır.
  4. AIDS, Şeker ve Hepatit Hastalarında Yan Etkiler: Kefir, AIDS, şeker ve hepatit gibi hastalıklara sahip olan kişiler için uygun değildir. Özellikle de Hepatit ve AIDS hastalığına sahip kişilerde kefirde bulunan bakteriler nedeniyle enfeksiyon oluşabilmektedir.
  5. Baş Ağrısı, Bulantı ya da Akne: İçerisinde yararlı bakterileri bulunduran kefir, insan vücudunu temizleyebilmektedir. Bu temizleme sonrası ise, kişide çeşitli yan etkiler görülebilmektedir. Baş ağrısı, mide bulantısı ya da akne, bunlardan bazılarıdır.

Kefir Yapımı

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 30 gram kefir mayası
  • Cam kavanoz
  • Süzgeç

Yapılışı

1 litre süt kaynatılır ve soğuması beklenir. Üstünde oluşan kaymak alınır. 20 -25 derecede ve cam kavanozda bulunan süte kefir mayası ilave edilir. Bulunduğu kavanozun ağzı kapatılan süt, karanlık ortamda beklemeye alınır. Beklemenin sonucunda pıhtılaşan süt, bir süzgeçten geçirilir. Elde edilen kefir, buzdolabında bekletilebilmektedir.

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayınız.

Facebook     Instagram     Twitter     Pinterest     Youtube

Diğer makaleleri okumak için lütfen buraya tıklayınız.

Yorum Yap

Yorum Yap