1. Ana Sayfa
  2. NASIL YAPILIR
  3. Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Malzemeleri Nelerdir?

Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Malzemeleri Nelerdir?

aşure_360x400
vanhaber.com.tr

İçindekiler

Aşure Nasıl Yapılır?

Aşure nasıl yapılır? Aşure, her yıl aşure günlerinde eş, dost, komşu, akrabaya dağıtılmak üzere yapılmaktadır. Aşure nedir sorusunun cevabı ise, aşure bir çeşit tatlıdır. İçerisinde birçok malzeme bulunmaktadır. Bereket olarak düşünülmekte olan bir tatlı çeşididir.

Aşure Malzemeleri

İç Malzemeleri;

  1. Kuru Fasulye (1 su bardağı)
  2. Nohut (1 su bardağı)
  3. Buğday (yarım kilo)
  4. Kuru üzüm (yaklaşık 1 su bardağı)
  5. Kuru kayısı (12 adet)
  6. Portakal (2 adet)
  7. Kuru incir (12 adet)
  8. Kuş üzümü (Yarım çay bardağı)
  9. Karanfil (5 adet)
  10. Toz şeker (3 su bardağı)
  11. Fındık (1 su bardağı piştikten sonra katılmaktadır)

Üst Malzemeleri;

  1. Öğütülmüş fındık (1 buçuk su bardağı)
  2. Tarçın
  3. Doğranmış kuru kayısı
  4. Nar

Aşure malzemeleri isteğe bağlı şekilde çıkartılabilir ya da yeni malzeme eklenebilir. Daha çok kişiye dağıtmak isteyenler bu malzemeleri arttırarak da aşure hazırlayabilir.

Aşure Nasıl Yapılır?

Aşurenin Yapılışı

  1. Kuru fasulye ve nohut bir gece önceden ıslatılarak bekletilir. Üzerine tuz da serpilmelidir.
  2. Buğday bir gece önceden biraz kaynatılır.
  3. Nohut ve fasulye tencere içerisinde kaynatılır. Ardından buğday da içerisine eklenir.
  4. Nohut, fasulye ve buğdayın üzerine gelecek kadar su eklenir ve karıştırılır.
  5. Biraz pişmesinden sonra üzün, şeker, kayısı, kuş üzümü, portakal kabuğu ve karanfil eklenir. Pişmeye devam eder. Orta ateşte pişmesi yeterlidir.
  6. Aşurenin kıvamı koyulaşmaya başladığında olduğu anlaşılır. Koyulaşan aşurenin altı kapatılır.
  7. Kaselere servis edilir.
  8. Üzerine kuru kayısı, nar, tarçın, fındık gibi kişinin isteğine bağlı şekilde süslemeler yapılır.

Aşurenin en önemli püf noktası nohut, kuru fasulye ve buğdayın bir gece önceden hazırlanmasıdır. Bu işlemler sırasında içme suyu kullanmak da önemlidir. İçme suyu ile daha lezzetli sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Portakal katmak isteyenlerin portakalın yalnızca hafifçe kabuğunu rendeleyip katması önemlidir. Aşurenin beyaz olmasını isteyenler içerisinde pirinç ilave edebilirler. Süt ekleyenler de bulunmaktadır. Şekerin iyi ayarlanması için ara ara tadına bakılabilir ve böylece ölçü tam olarak ayarlanacaktır. Aşure malzemeleri isteğe bağlı şekilde çıkartılabilir ya da yeni malzeme eklenebilir. Daha çok kişiye dağıtmak isteyenler bu malzemeleri arttırarak da aşure hazırlayabilir.

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayınız.

Facebook     Instagram     Twitter     Pinterest     Youtube

Diğer makaleleri okumak için lütfen buraya tıklayınız.

Yorum Yap

Yorum Yap